Titel: Dra barn genom jord.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Nere i socknen har de förr i tiden ofta brukat "dra" barn, som haft något fel - vanligtvis ris. Vanligaste sättet var att dra dem "genom Jola". Man grävde ett hål genom en dikeskant eller åkerren och drog barnet genom detta. Jag vet inte närmare, huru de bar sig åt, men det hördes då bruka göra mån. De drog dem också genom selar genom hästdynggluggar och genom ett slags träd, som de kallade "valbunnen träa", det sista för s.k. "valbunnen ris". Den där sjukdomen kändes igen därpå, att barnet är grinigt och har krokiga ben.